HVC-leerlingen ontwerpen tiny house

Alleen de ruimte die je echt nodig hebt. Een bed, een tafel, een kast en water en licht. Heel kort gezegd: een tiny house. Een groep leerlingen van 4 VWO van het Herbert Vissers College wil daar wel voor kiezen. Bleek tijdens de presentatie van hun ontwerpopdracht in Het Cultuurgebouw.

Daar werd een deskundige jury verrast met maar liefst 11 ontwerpen van tiny houses die verplaatsbaar zijn en waarbij de bedenkers ervan uit gingen dat er meerdere huisjes bij elkaar staan. Vandaar dat er ook in meerdere opdrachten gedacht is aan bijvoorbeeld een buurthuis.

Als mogelijke bouwlocatie is bij alle ontwerpen uitgegaan van Rijsenhout omdat daar als gevolg van de mogelijke aanleg van een parallelle Kaagbaan geen huizen gebouwd mogen worden. Kleine, tijdelijke huisjes zou wellicht nog net kunnen.

De jury werd blij verrast met de resultaten lieten Joost Valk (architect en zelf hard denkend en werkend aan tiny houses), Janpeter Eilander (kunstenaar en uitvinder) en Hans Spijker (fractievoorzitter EEN Haarlemmermeer en raadslid) weten. De variatie, de originaliteit, de detaillering, het dubbel ruimtegebruik en het toepassen van allerlei duurzaamheidsaspecten – bij elk nieuw ontwerp werd het drietal nog enthousiaster van het geheel.

Uiteindelijk kozen zij als beste ontwerp het voorstel van Anne, Isa, Emma en Esther die samen de Tiny Bees vormden. Deze groep kreeg uiteindelijk de meeste punten van de jury en, zei juryvoozitter Joost Valk, mag wel bij hem komen solliciteren. Mede door het gehanteerde uitgangspunt: ‘je moet niet doen wat mogelijk is, maar nodig’.

Raadslid Spijkers had zich vooral door twee andere groepen laten inspireren op basis van het ontwerp van het huisje, de indeling en hoe de huisjes samen een park kunnen vormen. Op de slotvraag of de winnaars ook in hun tiny house willen gaan wonen, volgde een positieve reactie ‘want ze zijn toch wel handig’.

Bron HCNieuws.nl

Scroll naar top